notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sminkecsetek és karbantartásuk

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2024. Május 19. - Ivó, Milán
hirdetes
 | Szerző: Puskás Rékka
címkék: Egészség, Praktikák, Smink, Szépségápolás

Miért fontosak a sminkecsetek és karbantartásuk? Megmondom!

Sminkecsetek - miért fontosak?

Egy igazán szép és tartós sminket bizony az erre kialakított ecsetek segítségével lehet elkészíteni. A minőségi munka pedig a tiszta munkaeszközöknél kezdődik. Ebben a cikkben azt boncolgatom, miért is van szükség sminkecsetekre, milyen ecseteket érdemes beszerezni, illetve, hogy hogyan tarthatóak makulátlan állapotban. 

Milyen ecsetek vannak, és melyik mire jó?

Ecsetek segítségével sminkelni nem csak könnyebb, de ráadásul tisztábban tudsz dolgozni, ráadásul az eredmény is egyenletesebb, szebb lesz. Ha ugyanis csak az ujjaddal egyengeted el az alapozót, vagy viszed fel a szemhéjadra a kívánt színt, a zsíros ujjbegyeken több pigment tapad meg, ezért a célterületre kevesebb fog jutni és foltos is lesz. Tekints magadra vászonként, amire megfested az alkotást.

hirdetes
Menjünk sorba, kezdjük az alapoknál: az alapozóecset. Úgy tervezték ezt a vastag, tömött ecsetet, hogy az alapozót egyenletesen eloszlassa a bőrön, ne maradjanak csíkok, vagy foltok. Használatakor körkörös mozdulatokkal, belülről kifelé – tehát a homlok közepétől a széle felé, az orrtól az arcok felé – haladva dolgozzuk el a festéket. Szintén az alapozás része a korrektor használata, ehhez találunk korrektor ecsetet. Hasonló az előzőhöz, de jóval kisebb darab, bőrhibák elrejtéséhez alakították ki. A nagyobb ecsetek közé tartozik a kontúrozó ecset, amennyiben csak az arc kontúrozásáról beszélünk, az orr vonalainak kiemeléséhez egy hasonló, de jelentősen vékonyabb darabra van szükség. Ennek ferde, de lekerekített formája van. Ugyancsak a vastagabb ecsetek közé tartoznak: a bronzosító ecset, aminek tömött, kerek sörtéi minden állagú festékhez jól használhatók, a szintén tömött púderecset, ami szárazon és nedvesen is alkalmas szépen eloszlatni a legtöbbször por állagú púdert, illetve a pirosító ecset, ami szintén kerek, puha szálakból áll, és az orcák megfestésére alkalmazható. A finomító ecset nem vastag, ellenkezőleg, inkább vékony, a sörték legyezőalakban ágaznak szét, és arra való, hogy a felesleges, vagy akár a szemről lehullott finom szemcséket könnyen lesöpörhessük vele. Egyébként használható highlighter felviteléhez is, amiből szintén csak egy leheletnyi kell, de érdemesebb erre a célra egy külön ecsetet tartani.
Jöhetnek a vékonyabb ecsetek. A szemhéjárnyaló ecset lapos, lekerekített, és úgy van kialakítva, hogy pontosan, egyenletesen lehessen vele felvinni a szemfestéket, legyen az krém, vagy por állagú. A kúpos szemhéjárnyaló ecsettel a mélyítővonalat lehet hangsúlyosabbá tenni, ezzel árnyékolva és kiemelve a szemeket. Hasonló céllal találunk ferde szemhéjárnyaló ecsetet is, amit akkor érdemes használni, ha épphogy csak szeretnénk árnyékolni. A világosító ecsettel, ahogy a neve is elárulja, világosítani, halványítani lehet a felvitt színeket, emellett a szemöldök alatti részen is ezzel érdemes dolgozni. A szemkihúzó ecset a legvékonyabb, szinte hajszálvékony ecset, amivel egész a szempillavonalra lehet felvinni folyékony, vagy krémes festéket, ideális tusvonal meghúzásához. Ha nem akarunk azonban éles vonalat, inkább csak sejtelmes, füstös hatást, akkor a lapos szemfestő ecsetet kell használni, amivel könnyen elsatírozhatóak a határozott vonalak, illetve az alsó szempillavonal mentén is ezzel érdemes munkálkodni. A füstösítő ecset a vastag szemceruzavonalak homályosítására szolgálnak, gyakran megtalálhatóak fekete szemceruzák végén, de használható még sötétebb szemfestékek felvitelére is, ha kellően nagy. A szemöldök ecsettel, ahogy a neve is elárulja, a szemöldököt lehet hangsúlyozni. A merev sörték dőlésszögének köszönhetően a ritkás részeken is alkalmazható, vékony vonalakat húzva könnyen ki lehet pótolni a hiányokat. Ennek a párja a spirál szemöldök ecset, amivel a szerteszét álló szálakat lehet megregulázni, hogy mind szépen, egy irányba álljanak. És végül ne feledkezzünk meg a szánkról sem, amihez az ajakecset használata javasolt. Kialakításának köszönhetően megkönnyíti a rúzs felvitelét, az ajkak formájának megrajzolását, ráadásul sokkal jobban beledolgozza a festéket a szájon lévő barázdákba, mintha csak a rúzst húznánk körbe, amivel nem csak a későbbi kenődés kerülhető el, hanem jelentősen tartósabb is lesz.
Meg kell még említeni a sminktojásokat is. Ezek a szivacsszerű anyagból készült, csepp alakú, csúcsban végződő eszközök több méretben is megtalálhatók, tojás nagyságútól kezdve (innen a neve) egészen aprókig. Ezek az alapozás, korrektorozás, kontúrozás során kiválthatják az ecseteket, mert hozzájuk hasonlóan úgy lettek kialakítva, hogy egyenletesen oszlassák el a felvitt festékrétegeket. A kisebbek a szemkörnyékre valók, akár bázis felvitelére is alkalmasak.

A következő oldalon az ecsetek tisztántartásáról olvashatsz.

hirdetes

hirdetes

Gondolkodsz a fogfehérítésen? 7 ok, amiért érdemes ellátogatnod a fogorvoshoz!

A fogfehérítés egy népszerű és hatékony módja a ragyogó mosoly elérésének, de mielőtt belekezdenénk, érdemes megfontolni a fogorvosi rendelőben...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb divathírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.