notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Legdivatosabb borok 2025-ben – Ezeket kell megkóstolnod idén ősszel

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2025. November 11. Kedd - Márton
hirdetes
 | Szerző: ZH
címkék: Állatok, Átalakítás, Átalakulás, bulvár, Cipők, Csajos, Divat, Divatbakik, Divattervezők, DIY, Egészség, Ékszerek, Érdekességek, Esküvő, Ételek, Férfi, Film, Finomság, Gardrób, Gasztró, Gyümölcs, Haj, frizura, Italok, Köröm, Kövér, Luxus, , Nyár, Pasik, PILATES, Praktikák, Randevú, Randi, Randibakik, Smink, Szépségápolás, Szerelem, Sztárok, Táskák, Természetes kozmetikumok, Testalkat, Testsúly, Trendek, Vékony, Videó

Legdivatosabb borok 2025-ben – Ezeket kell megkóstolnod idén ősszel

Legdivatosabb borok 2025-ben

2025 bortrendjei között a narancsbor, a brut pezsgő és a modern kékfrankos hódít. Ismerd meg az idei ősz legizgalmasabb magyar borait!

Legdivatosabb borok 2025-ben


Ahogy minden évben változnak a gasztronómiai trendek, úgy alakul át a borvilág is. Az új évjáratok, a feltörekvő borászatok és a kísérletező kedvű borfogyasztók együttesen formálják azt, mit tartunk „trendi bornak”. 2025-ben a természetesség, az egyediség és a fenntarthatóság kerül előtérbe – a borválasztásban éppúgy, mint az élet más területein. Ha szeretnél lépést tartani az új hullámmal, íme néhány irány, amit idén ősszel érdemes megkóstolnod.

hirdetes


1. A narancsbor új reneszánsza


Bár néhány éve még különlegességnek számított, ma már szinte minden modern borlapra felkerül legalább egy narancsbor. A fehér szőlő héjon erjesztése és hosszabb áztatása miatt ezek a borok telt, mély karaktert és enyhén tanninos lecsengést kapnak – valahol a fehér és a vörös között félúton. 2025-ben a borrajongók különösen keresik a kézműves, kisebb pincészetek narancsborait, ahol minden palack mögött személyes történet rejlik.


Tipp: próbáld ki a Tokaji vagy a Balaton-felvidéki narancsborokat, amelyek különleges ásványosságukkal hódítanak.


2. Pezsgő – de másképp


A buborékok sosem mennek ki a divatból, de 2025-ben a fogyasztók a természetesebb, kevésbé édes, brut stílusú pezsgőket keresik. Egyre több magyar borászat készít tradicionális eljárással készült pezsgőt, amely nemcsak ünnepi alkalmakkor, hanem egy hűvös őszi délutánon is remek választás.


Tipp: kóstold meg a Kreinbacher Birtok somlói pezsgőit vagy az Etyeki Kúria elegáns Brut Nature változatát – mindkettő világszínvonalú.


3. Hibrid fajták és természetes borok


A klímaváltozás hatásai a szőlészetet is elérték, ezért a borászok egyre inkább olyan fajtákkal dolgoznak, amelyek ellenállóbbak a szélsőséges időjárással szemben. 2025-ben a borvilágban a hibrid fajták – mint a Solaris, a Regent vagy a Bianca – igazi úttörők. Ezekből készült borok frissek, illatosak és könnyedek, ráadásul kevesebb beavatkozást igényelnek, így a természetes borok rajongói különösen kedvelik őket.


Tipp: a Mátrai és a Neszmélyi borvidék fiatal borászai sokszor kísérleteznek ezekkel a fajtákkal – érdemes nyitottnak lenni.


4. Pinot noir – az elegancia új hulláma


A pinot noir sosem volt a mennyiségi termelés bora: kényes, nehezen kezelhető fajta, de ha jól bánnak vele, páratlan eleganciát mutat. 2025-ben újra fénykorát éli, különösen az északi borvidékeken, mint Eger vagy Pannonhalma, ahol a hűvösebb klíma kiemeli a fajta gyümölcsösségét és finom savszerkezetét.


Tipp: keresd a St. Andrea vagy a Kovács Nimród Winery pinot noir borait, ha letisztult, francia stílusú vöröset szeretnél kóstolni magyar terroirról.


5. Balatoni fehérek – frissesség és stílus


A Balaton környéki borok mindig is népszerűek voltak, de 2025-ben különösen trendi lett a minerális, reduktív stílus. A badacsonyi olaszrizling és a csopaki furmint most új generációs megközelítést kapott: a borászok könnyed, elegáns, mégis karakteres fehéreket alkotnak, amelyek tökéletesen passzolnak az őszi gasztronómiához – például sült tök mellé vagy gesztenyés ételekhez.


Tipp: Laposa Birtok, Figula Pincészet, Jásdi Pince – a három név, amit idén ősszel mindenképp érdemes megjegyezni.


6. Kékfrankos – a magyar klasszikus, modern köntösben


A kékfrankos igazi nemzeti kedvenc, amely 2025-ben újra hódít, ezúttal gyümölcsösebb, elegánsabb formában. A borászok ma már kevésbé koncentrálnak a nehéz, hordós érlelésre, inkább a fajtára jellemző friss piros gyümölcsös aromákat helyezik előtérbe. A soproni és szekszárdi borok ebben a stílusban különösen szépen mutatják meg a kékfrankos valódi arcát.


Tipp: próbáld ki a Weninger vagy a Vida Családi Borbirtok új évjáratait – elegáns, mégis könnyen szerethető borok.


7. Őszi borélmény Egerben


Ha a bortrendek kipróbálását egy különleges élménnyel is összekötnéd, Eger idén ősszel kihagyhatatlan úti cél. Az egri borvidék a Bikavér és az Egri Csillag mellett ma már izgalmas kísérleti tételekkel is előrukkol, a város pedig tökéletes helyszín egy pihentető bortúrához. Egy kellemes borkóstoló után nincs is jobb, mint elvonulni egy felnőttbarát, wellness szolgáltatásokkal felszerelt szállásra, ahol a borok élményét pihenéssel egészítheted ki.

 

Ha a borélmények után kényelmes pihenésre vágysz, érdemes ellátogatni egy borhotelbe Eger szívében, ahol a gasztronómia, a wellness és a borvilág egyesül. Ilyen az Imola Hotel Platán is. Itt nemcsak kóstolni lehet az egri borvidék legkiválóbb tételeit, hanem megismerni a borászat hagyományait, miközben a vendégek modern kényelem és csendes kikapcsolódás mellett élvezhetik a város történelmi hangulatát. Eger ilyen különleges helyei közé tartozik az Imola Hotel Platán is, ahol a bor és a pihenés tökéletes harmóniában találkozik.


https://www.imolaplatan.hu/borhotel-eger.html


 


hirdetes




IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb divathírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.