notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Milyen a kapcsolatod a színekkel? Most megtudhatod

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2021. Május 14. Péntek - Bonifác
hirdetes
címkék: Átalakulás

A színekkel kialakított kapcsolatodról

Szín

A színek érzékelése az évek múlásával változik

A gyerekek a legszívesebben határozott, erős színekkel veszik körül magukat. A kicsik szeretik a lilát, majd ahogy nőnek, megkedvelik a világosabb pirosas árnyalatokat, mint a rózsaszín. Az iskoláskor elejére a narancsvörös válik a kedvencükké, míg a feketét elutasítják. Ez utóbbi magatartás hamarosan változni kezd, és a növekvő gyerekek egyre inkább szavaznak a feketére, főleg a fiúk, akiket a társadalom már korán macsó magatartásra programoz be. Ezzel szemben a lányok körülbelül 11 éves korukig az összes rózsaszínű és lila árnyalatot kedvelik.

hirdetes
 
További érdekes kor a színekhez való viszonyulás szempontjából a 30. és 50. életév közötti időszak. Ez a korosztály – a fiatalokhoz hasonlóan – a kevert árnyalatok helyett a tiszta színeket részesíti előnyben. Az ötvenen túli korosztálynál azután változás következik be: ilyenkor gyakran választanak inkább nyugodt árnyalatokat, világoszöldet, bordót, barackszínt vagy barnát. Ez azt bizonyítja, hogy ennek a korosztálynak már semmit nem kell bebizonyítania.
 

Színpszichológia 

 
Aki bizonytalan, milyen színeket válasszon az otthonába, jó hasznát veheti a színpszichológiának. Alapszabály, hogy mindig egy meleg és egy hideg színt kombináljunk. A színek ellentétessége megfelel a természet prioritásainak: az ég például hűvös kék, a hozzá tartozó meleg tartomány a napsárga vagy a narancsszín. Ezt a két színt tanácsos összehoznunk. A holisztikus szempontból jótékony hatású atmoszféra a színpólusok összehangolásával alakul ki, ezt gyorsan és könnyedén leolvashatjuk a színkörről. A citromsárga például ibolyakékkel kombinálható, a tengerzöld tűzpirossal. Az ellentétes színek alapszabályának szem előtt tartásával nagyon sokat elérhetünk, míg a legrosszabb az úgynevezett monokróm színkialakítás. A színekről elmondható, hogy az ellentétek vonzzák egymást, így tehetjük az otthonunkat a nyugalom oázisává.

hirdetes

5 tipp a hálószoba dekorálására

A hálószoba az egyik legbensőségesebb tér a lakásban, épp ezért érthető, ha sokan olyan módon szeretik díszíteni, hogy az a saját ízlésüket...

Divatbakik – mit mivel ne?

Bizonyos dolgok, összeállítások, akár a szabás, akár az anyag, akár a szín miatt bántóak lehetnek a szemnek és a jó ízlésnek is. Holott lehet,...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb divathírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.