notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg a történelem legrosszabb férjeit!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2024. Július 12. Péntek - Izabella
hirdetes
 | Szerző: LK
címkék: Érdekességek, Férfi

A történelem legrosszabb férjei

Ismerd meg a történelem legrosszabb férjeit!

Stuart Henrik skót király

A Lord Darnley-ként is ismert Stuart Henrik 22 éves korában halt meg, rövid élete alatt azonban kétségtelenül kiérdemelte a világ egyik legrosszabb férje címet. A fiatal uralkodó gyilkosság áldozata lett, amit szinte bizonyos, hogy felesége, I. Mária skót királynő szervezett meg.

 

Mária gyermekkorának nagy részét Franciaországban töltötte. Férje, II. Ferenc francia király halála után visszatért Skóciába, hogy királynéként uralkodhasson. Az erősen protestáns beállítottságú skótok azonban nem fogadták jól a francia katolikus neveltetésű királynőt. Mária rendkívül nyersnek és modortalannak tartotta a skótokat, így nem csoda, hogy amikor unokatestvére, a méltóságteljes és jóképű Henrik Skóciába érkezett, egy igazi angyalnak tűnt a királynő szemében.

hirdetes

 

Henrik még a megszokottnál is erkölcstelenebbnek bizonyult, ennek ellenére Mária rövidesen érkezése után hozzáment a fiatal fiúhoz, jogi egyenlőséget biztosítva ezzel számára. Nem kellett azonban sok idő, hogy rájöjjön, hatalmas hibát követett el. Henrik megbízhatatlan volt, erőszakos, és általánosságban sem a királyi udvarban, sem pedig az alattvalók között nem örvendett pozitív népszerűségnek. Éppen ezért Mária megtagadta tőle a címet, ami feljogosította volna arra, hogy halála után királyként uralkodjon.

 

Fiatal férje éktelen haragjában persze minden áron meg próbálta megszerezni ezt a bizonyos címet. Ekkorra Mária már hathónapos terhes volt, ami azt jelentette, hogy úton volt a következő lehetséges trónörökös. Henrik felesége tanácsosára és személyes titkárjára, David Rizziora is gyanakodni kezdett, mert úgy érezte, hogy Mária túlságosan megbízik benne. Egy este aztán néhány katona társaságában rájuk rontott közös vacsorájuk közben, és a szomszédos szobába hurcoltatta Rizziot, akinek meggyilkolását Mária kénytelen volt végighallgatni.

 

Nagy valószínűséggel azért tette ki ilyen szörnyűségeknek feleségét, hogy az a trauma miatt elvetéljen. Az ebből következő testi és szellemi gyengesége lehetőséget adott volna Henriknek, hogy átszálljon rá a korona. Terve azonban meghiúsult, ugyanis felesége később sikeresen világra hozta gyermekét, akit ma I. Jakab angol királyként ismerhetünk.

 

Henrik végül kis híján a hálószobája alá rejtett robbanóanyagok áldozatává vált, mialatt felesége távol tartózkodott. Habár a robbanás után sikerült kimenekülnie az épületből, végül megfojtották.

hirdetes

hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb divathírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.