notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Agresszív, passzív és asszertív viselkedési formák jellemzői és kezelése

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2024. Június 13. Csütörtök - Antal, Anett
hirdetes
címkék: Szerelem

Agresszív, passzív és asszertív viselkedés

Agresszív viselkedés

Az asszertív egyszerűen tudja, hogy mit akar és azt is teszi. Nem hagyja, hogy mások döntsenek helyette és ő sem hoz döntéseket mások helyett, ellenben hatékonyan együttműködik másokkal.

Könnyen belátható, hogy milyen kapcsolati minták adódnak ebből:

1. agresszív – agresszív: 
Két agresszív ember kapcsolatát a folyamatos harc, küzdelem jellemzi: olyan ez mint egy kötélhúzás. Az a hajó pedig nem jut messzire, melyben két irányba eveznek.
hirdetes
2. agresszív – passzív: 
Az egyik irányít, a másik alárendelt szerepbe kerül. Nem túl egészséges kapcsolati minta, hiszen mindketten az agresszív céljait valósítják meg, a passzív általában sokat szenved, nem a saját életét éli, az agresszív pedig nem tudja őt igazán sokra becsülni.
3. passzív – passzív: 
Nem jutnak együtt messzire, hiszen mindketten a másiktól várnák az irányítást. Hajójuk csak sodródik a tengeren.
4. asszertív – asszertív: 
„Élni és élni hagyni” típusú egészséges, együttműködő kapcsolat. A közös hajóban egy irányba evezve messzire juthatnak.
5. asszertív – passzív: 
A passzív ember először agresszívnak gondolja az asszertívet, hiszen látja, hogy a másik pontosan tudja, hogy mit akar és érzi részéről azt a határozottságot, ami belőle hiányzik. De amint észreveszi a különbséget, hogy egyáltalán nem akarja őt irányítani, maga is megtanulhatja tőle az önérvényesítő magatartást. 
6. asszertív – agresszív: 
Az agresszív először azt hiszi, hogy egy másik agresszív személlyel van dolga, hiszen a másik öntudatos, céltudatos és nem hagyja magát irányítani, ezért szokásához híven harcolni akar vele, hogy legyőzze. Egy asszertív emberrel azonban nem lehet sem harcolni, sem pedig uralkodni felette. Valójában az asszertív magatartás a legcélravezetőbb az agresszív személyekkel szemben, ugyanis az agresszív vagy kénytelen stratégiát váltani, és asszertív módon együttműködni, ha pedig ezt nem teszi meg, kénytelen megszakítani a kapcsolatot. Az előbbi kifejezett nyereség, az utóbbi pedig – lássuk be – nem nagy veszteség. Egy agresszív emberrel nem érdemes kapcsolatban maradni!
 

>>> Lapozz! >>>

hirdetes

hirdetes

Ez a letört fogakra a legjobb megoldás megfizethető áron

A letört fogak nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem egészségügyi kockázatot is hordoznak magukban. A fogak elvesztése vagy törése hatással...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb divathírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.