notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A tetoválás világa

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2024. Július 24. Szerda - Kinga, Kincső
hirdetes
 | Szerző: Sz. Szimonetta
címkék: Divat

A tetoválás világa

A tetoválás világa

Sok vélemény van a tetoválásokról, amik igencsak eltérőek. Vannak, akik büszkén viselik őket, és vannak, akik mélységesen elítélik a tetovált embereket. De vannak olyanok is akiknek csak szimplán tetszik vagy nem tetszik.De vajon mikor és hol kezdődött ennek a történelme? Ki volt az első, akin tetoválás volt látható? Vajon hogyan készítették az elsőt?

 

Egy kis történelem a tetoválásról

Az első, azaz legrégebbi ismert emberi tetoválást Ötzi viselte. Bőrét párhuzamos és keresztre emlékeztető rajzolatokkal díszítették.
A görög korban Hérodotosz feljegyzései szerint a trákoknál a tetoválás az előkelőség jele volt.
Felderítőik azonosítására és rangjelzésük könnyebb azonosítása végett került a katonákra varrat. A rómaiaknál a bűnözőket és rabszolgákat jelölték meg bőrbe karcolt jelekkel. 

hirdetes

Az első technikai leírás i. e. 6. századból származik, Aetius orvos kéziratán. Leírása alapján a tetoválásra kijelölt területet először fertőtlenítő hatású növények levével mosták le, majd a formát tűvel böködték a bőrbe "amíg a katonának vére nem folyt", végül alaposan bedörzsölték a tintát, amihez hagyma lébe kevert egyiptomi fenyő kérgét, rozsdát, gubacsot és kénsavat használtak.

Amerikai, afrikai és óceáni népeknél is gyakori volt a test díszítése bőrbe karcolt jelekkel. Az angol tattoo szó Tahiti tatu(nyomot hagyni) szóból ered. Az európai népeknél a tetoválás újbóli felfedezése egy Polinéziából Londonba hozott férfi által terjedt el az 1600-as években.
19. és 20. század elején illegális volt a tetoválás, elsősorban a börtönökben bűnözők között vált szokássá.
Az első tetováló gépet 1891-ben Samuel O’Rilley szabadalmaztatta Thomas Alva Edison elektronikus tolla alapján.

 

hirdetes

hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb divathírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.