notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 tipp a hálószoba dekorálására

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2024. Április 23. Kedd - Béla
hirdetes
 | Szerző:
címkék: Átalakítás, DIY, Praktikák

5 tipp a hálószoba dekorálására

Tippek a hálószoba dekorálására

A hálószoba az egyik legbensőségesebb tér a lakásban, épp ezért érthető, ha sokan olyan módon szeretik díszíteni, hogy az a saját ízlésüket tükrözze. Emellett a komfortérzetet – ami az alvást biztosító térben különösen fontos – is növelheti, ha olyan módon sikerül berendezni, hogy az otthonos, hívogató, megnyugtató legyen. Ebben a cikkben 5 tippet olvashatsz, amivel még személyesebbé, hangulatosabbá teheted a hálót!

1. tipp: díszpárnák.

A hálószoba ledominánsabb bútora kétségkívül az ágy. Sokaknál gyakran olyan állapotban van egész nap, ahogy reggel ott lett hagyva, azonban a bevetett, összerakott ágynak több előnye is van. Az egyik ilyen, hogy az utcai ruhával semmiképpen sem érintkezik az ágynemű, ami azért jó, mert az utcán, munkahelyen, tömegközlekedésieszközön összeszedett bacilusok nem kerülnek be az ágyneműbe, ahova este megfürödve, tisztán fekszünk be. A másik nagy előnye pedig az, hogy ha olyan hálószobába lépünk be, ahol szépen van összekészítve az ágy, egy csinos ágytakaróval leterítve, az a kényelemérzetünknek is jót tesz. Épp ezért, ha ezt a kellemes összképet még feldobjuk néhány, az ágytakaró stílusához passzoló díszpárnával, az igazán elragadó összképet tud festeni. Arra figyeljünk, hogy a párnák színe és mintája egyaránt passzoljon az ágytakaróéhoz, különben disszonáns lesz a hatás. Ha a takaró egyszínű, lényegesen könnyebb hozzá párnákat találni, akár több különböző színűt és stílusút. Nem szabad túlzásokba esni, nem kell az ágy háromnegyedét elfoglalnia a párnáknak, hiszen lefekvésnél nem fogod tudni őket hova tenni. De a jó ízlés keretein belül garantáltan feldobják az egész szobát.

hirdetes

 

2. tipp: baldachin és más térelválasztók

Ha már az előbb az ágy irányából közelítettük meg a kérdéskört, maradjunk még egy kicsit ennél. Kislányként teljesen oda voltam a királylányos ágyakért, amiket függöny vett körül. Az évek múlásával megtudtam, ennek a neve baldachin, és eredetileg azért találták ki, hogy a zavaró rovarokat kívül tartsa, míg az ágyban alvó nyugodtan pihenhetett. A mai napig lelkes rajongója vagyok a baldachinnak, ugyanis nem csupán a hercegnős érzést biztosítja, de nagyon feldobja a hálószobát is. Persze olyat kell választani, ami színben, illetve formában is passzol az ágyhoz, hogy esztétikusan lehessen felhelyezni. Ebből is sokféle kapható, úgyhogy biztosan mindenki talál olyat, ami tetszik neki. A felhelyezésnél arra érdemes még figyelni, hogy ha van televízió is a szobában, méghozzá ágyból nézés céljából, akkor vagy úgy kell feltenni, hogy ne korlátozza a kilátást, vagy pedig olyan darabot kell választani, ami – akárcsak a függönyök egy része – oldalt szalaggal megköthető. A baldachint egyébként tovább lehet díszíteni, például pillangókat lehet rá csíptetni, vagy éppen csillagokat, bármit, ami a tulajdonos számára szemet gyönyörködtető.

 

Ha a baldachint nem érzed elég modernnek, más térelválasztó rendszerekkel is apellálhat egy modern és hangulatos belső térért. Innovatív megoldásként akár lapozható üvegfalat, panelekből álló térelválasztókat is elhelyezhetsz, ha elég nagy hozzá a hálószoba! 

 

3. tipp: képek

Ezek a képek kerülhetnek akár a polcra is, barátok, családtagok fényképei, de én most elsősorban a falra felakasztható, nagyobb méretű képekre gondolok. Ezek ábrázolhatnak tájakat, de lehetnek festmények, vagy színes plakátok is, a lényeg, hogy amikor rávetődik a tekintet, jó érzéssel töltsön el. A nagyméretű, színes képek olyan mértékben tudják feldobni az egész szobát, hogy azt elsőre nem is gondolnánk. Különösen igaz ez akkor, ha a szoba színei egyébként komorabbak, sok a szürkés, vagy sötét árnyalat, esetleg a szoba fekvéséből fakadóan alig jut be fény. Ha több kép is kikerül, arra érdemes figyelni, hogy egymáshoz közel csak olyanok kerüljenek, amik harmonizálnak egymással, kivéve, ha egyetlen kép sem illik a többihez, mert ebben az esetben a képek összeségének eklektikussága fogja meghatározni a stílust.

 

4. tipp: égősor

Karácsonykor szinte minden létező helyre fel vannak aggatva égősorok, nagyon gyakran szörnyen ízléstelen módon, tekintet nélkül arra, hogy passzolna-e egymáshoz. Azonban egy szép színes, vagy épp egyszínű égősort hangulatvilágítás gyanánt is lehet használni, ha jól van elhelyezve. Ilyen elhelyezési pont lehet az ágy támlája, ahol könnyen végig lehet vezetni, és sejtelmes fénybe vonja a fekhelyet. Ha van a szobában fésülködőasztal, vagy íróasztal, aköré is fel lehet applikálni és csinosan fog mutatni. De tulajdonképpen az elhelyezés helye és módja nincsen kőbe vésve, a szoba tulajdonságainak és a saját ízlés fényében bárhová felszerelhető. A színes égőknek megvan az a bája, hogy az egész szobát megtöltik színekkel, ugyanakkor némelyikük nagyon erős fénnyel világít, vagy épp nagyon hosszú, ami ha kis helyen van elhelyezve ugyancsak harsány lehet, ami már nem hangulatfény, épp ezért zavaróvá tud válni.

 

5. tipp: dísztárgyak

A hálószobában az emlékeket őrző dísztárgyaknak kiemelt szerep juthat. Amikor rátéved a tekintetünk, önkéntelenül is felidézzük a történetét, hogy honnan hoztuk, kitől kaptuk, ami jó érzéssel tölt el. Természetesen vannak olyan dísztárgyak is, amik kizárólag dekorálási céllal kerülte be a háztartásba, ezek eleve arra lettek hivatva, hogy kitegyük őket. Mivel csupasz falra nehéz bármit is kitenni, érdemes polcokat felszerelni, ezeken remekül mutatnak, és jól megférnek a könyvekkel együtt. Továbbá ha van televízió a szobában, valószínűleg az is áll valamin, ez is remek felület az apró tárgyaknak. Az éjjeliszekrényre pusztán azért nem a legjobb ötlet dísztárgyakat tenni, mert itt a legnagyobb az esélye, hogy az ember önkéntelenül is leveri őket (például reggel, amikor a berregő órát próbálja eltalálni csukott szemmel). Az ablakban viszont remekül megférnek, akkor is, ha növények is élnek ott, sőt, egyes apróságokat a földjükbe is be lehet tűzni. A lényeg az, hogy úgy dekorálj, hogy amikor ránézel, jó érzés töltsön el!


hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb divathírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.