notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kóla felhasználhatósága

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2024. Április 14. - Tibor
hirdetes
 | Szerző: KBE
címkék: Érdekességek

Megmutatjuk, ivás helyett mire használhatod a kólát

Miért ne igyál kólát

Habár én sem mondok le róla mindig teljes mértékben, de igenis kellene. Rengeteg indok van rá, hogy miért kellene teljesen kiírtani az életünkből ezt az üdítőitalt, aminek a receptje szinte máig titok. Vajon mi lehet benne?

Először is.. Mit kell tudni a kóláról?

 

Egy John Stith Pemberton nevezetű gyógyszerész 1884-ben készített egy Pemberton's French Wine Coca névre hallgató, borból és kokainból álló italt, egy úgynevezett cocawine-t. Nagy valószínűséggel egy Angelo Mariani nevű korzikai vállalkozó hasonló összetételű és a nagy népszerűségű Vin Mariani-ja alapján keverte ki. Mivel 1885-ben Atlantában és környező megyéjében, Fulton megyében alkoholtilalmat vezettek be, így kénytelen volt nekiállni egy alkoholmentes, szénsavas változat elkészítésének. Az így elkészült új italt 1886. május 8-én adtál el az atlantai Jacob’s Pharmacy gyógyszertárban.

hirdetes

 

Eredetileg gyógyszernek indult, amit poharanként 5 centért árulták, mivel akkoriban azt hitték, a szénsavas italok jó hatással vannak az egészségre. Pemberton akkori állítása szerint a Coca-Cola rengeteg betegségre jelent gyógyírt, mint például a morfinizmusra, az emésztési zavarokra, a neuraszténiára, a migrénre és impotenciára. 1888-ban már 3 különböző cég gyártotta a Coca-Colát. Mivel mind a három cég továbbra is használta a Coca-Cola receptjét, így az egyik gyártó, Chandler a saját kóláját elkezdte Yum Yum és Koke néven árulni. Mivel ezek a márkanevek nem váltak be, így belekezdett pereskedésbe hogy megszerezze a márkanevet, és így a két másik konkurensnek sikeresen ellehetetlenítette a helyzetét. A recept kizárólagos jogát megvásárolta a többi gyártótól, bár 1914-ben az egyik gyártó Margaret Dozier azt állította, hogy az adásvételi szerződésen szereplő aláírása hamis, majd a későbbi elemzések szerint nagy valószínűséggel John Pemperton aláírása is hamis.

 

A Coca-Colát először 1894. március 12-én árulták üvegben. Az első dobozos Coca-Cola 1955-ben jelent meg. A Coca-Cola nevet onnan kapta, hogy az eredeti recept tartalmazta a dél-amerikai kokalevél kivonatot, amelyből a kokain is származik. Az 1903-as receptváltásig egy pohár Coca-Colában körülbelül kilenc milligramm kokain volt. 1904 után friss kokalevelek helyett a Coca-Cola már kokainkivonás utáni leveleket használt, és a kokainszint már majdhogynem fellelhetetlen mennyiségűvé csökkent benne. A kokalevél kivonatot a Stepan Company gyártja, az USA New Jersey államában található maywoodi gyárában. Ez a gyár az egyetlen az országban, amelynek engedélye van a kokalevél importálására és feldolgozására.

 

A Coca-Cola pontos összetétele a híres titkok egyike. Az eredeti receptet az atlantai SunTrust Bank páncéltermében őrzik. A bank elődje, a Trust Company vitte tőzsdére a Coca-Cola Company-t 1919-ben. Egy népszerű mítosz szerint csak két igazgató ismeri a receptet, ám mindketten csak a recept felét ismerik. A valóság ennél prózaiabb: bár csakugyan két igazgató ismerheti a teljes receptet, mindketten az egészet ismerik, és még többen ismerik a recept alapján működő gyártási eljárást.


Magyarországon az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásáron (BNV) mutatták be, kóstolóval egybekötve, ahol olyan népszerű lett, hogy a rendőrségnek kellett beavatkozni. 1968. július 17-én kezdték meg a magyarországi gyártását/palackozását a Magyar Likőripari Vállalat kőbányai üzemében, majd az első hazai Coca-Cola vegyes vállalat társtulajdonosaként állította elő a népszerű üdítőitalt. Az 1970-es évek elején, a Szeszipari Vállalatok Trösztjének megalakulása után valamennyi hazai szeszipari vállalat megkapta a Coca-Cola palackozásának jogát (Szabadegyháza, Győr, Kisvárda, Tiszakécske és Miskolc).


A hazai üdítőital-piac liberalizálásakor, 1991-ben a Coca-Cola Amatil saját magyarországi vállalatot hozott létre. Jelenleg a Dunaharaszti határában 1996-ra felépült gyárban folyik a termelés, ahonnan a cég a hazai kereskedelem mellett külföldre is exportál különböző márkájú üdítőitalokat.

 

A következő oldalon megmutatjuk, mire használhatod fel a kólát, fogyasztáson kívül..

hirdetes

hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb divathírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.