notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pierre Cardin divattervező, és divatháztulajdonos

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2024. Május 30. Csütörtök - Zsanett, Janka
hirdetes

Pierre Cardin

hirdetes

Pierre Cardin 1949-ben alapította divatházát. A női divatot elegánsabbá, testhezállóbbá tette, mégis a férfiak ruhájának forradalmasítójaként tartották számon. Cardin mintegy 800 céget birtokol 180 országban, ahol mintegy 200 000-en dolgoznak, egyebek mellett négy színháza is van, de szállodákat, más kastélyokat is tulajdonol, és médiaérdekeltségei vannak.


Pierre Cardin pályafutásának kezdete


Pierre CardinCardin egy borkereskedő legkisebb gyermekeként született 1922-ben, San Biagio di Callalta-ban, Olaszországban. Eredeti neve Pietro Cardini. Édesapja építésznek szánta, ő azonban inkább a ruhakészítés felé kacsintgatott, és Saint-Étienne-be költözésükkor beállt egy szabónak segíteni. 1944-ben, a háború után Párizsba költözött, és rajzoló lett a Paquin-divatháznál, de már rögtön lehetőséget kapott, hogy tervezhesse Jean Cocteau Szépség és a szörnyeteg c. filmjének jelmezeit (1946). A következő évtől Christian Diornál dolgozott, az aktuális női „New Look”-kollekcióba tervezett rövid, az alakot hangsúlyozó szoknyákat. Cardin az üzletszervezésben is példaadónak bizonyult, a mérvadó divattervezők közül elsőként használta márkanevét (voltaképpen személynevét) licencüzletek nyitásához, eleinte Franciaországban, majd világszerte. Ezzel az haute-couture-t a szélesebb közönség számára is közelebb hozta.


Pierre Cardin divatháza


1949-ben elérkezettnek látta az időt, hogy megalkossa saját divatházát. A női divatot elegánsabbá, testhezállóbbá tette, mégis a férfiak ruhájának forradalmasítójaként tartották számon – többek között kiegészítőket is tervezett számukra. 1959-ben megtervezte ready-to-wear kollekcióját, és kis szériában készült darabjait a Lafayette áruházban lehetett megkapni. Bár kollegái először megvádolták, hogy eladta tehetségét, a nagy siker után követni kezdték példáját. Hogy olcsóbbá tegye ruháit, pl. a kézi varrást gépivel helyettesítette. Ő volt az első tervező, aki a japán piac felé fordult, miután 1959-ben odautazott. Kihagyhatatlan lehetőséget látott benne, és lassan beszivárogtatta a francia divatot az országba, csakúgy, ahogy Kínába is. 1960-ban mutatta be férfi készruha kollekciójának darabjai között az ujjatlan szmokingot. A hatvanas évek jelentették számára a legnagyobb sikereket.

Pierre Cardin kollekciókról


A korábbinál csinosabbá, elegánsabbá tette a női divatot, de elsősorban a férfidivat forradalmasítójaként szerzett hírnevet. Szakított az angol merevséggel, s a ruhák mellett kiegészítőket is tervezett az erősebbik nem számára. Nem kis kockázatot vállalva - ő volt az első, aki az exkluzív modellek mellett "pret-a-porter" (kész viselet) divatot is kreált. 1960-ban a férfiak számára készített készruha-kollekciót, ezek egyike volt az ujjatlan szmoking. 1962-ben mutatta be futurisztikus kollekcióját, híres volt avantgárd stílusáról, a nők körében gallér és ujj nélküli miniruhákat hozott divatba, amelyeket elütő színű geometriai mintákkal díszített. 1966-ban találta ki az uniszex divatot. Később a miniről áttért a maxira, és kollekciójába bevonta a mértani formájú kiegészítőket is (bizsuk, táskák).
Az elsők között gyártatott védjegyével ellátott készruhákat férfiak és nők számára a világ számos országában, csaknem húsz éve Magyarországon is. Tervezett egyenruhákat – pl. a MALÉV személyzetének-, vagy az olimpiára utazó magyar sportolók viseletét.
1970. óta az Espace Pierre Cardin Theatre tulajdonosa, ami színház, kiállító terem és vendéglátóegység egyszerre. A Pierre Cardin Társaság igazgatója, és Maxim étterem- és szálloda lánca világ számos nagyvárosában működik nevét használva, valamint virágokat, csokoládét és borokat is forgalmaz. Kapható babakocsi, toll, óra, szemüveg, parfüm (Cardin, Choc és Énigme), bútor, de repülőgépet és autót is kialakítanak Cardin stílusban.
 

hirdetes

címkék:IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb divathírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.