notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nina Ricci

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2024. Július 22. Hétfő - Magdolna
hirdetes

Nina Ricci

hirdetes

 A francia divatmárkát 1932-ben Maria "Nina" Ricci és fia alapította Párizsban. A Nina által tervezett ruhadarabokat a finom, romantikus, feminin stílus jellemezte, mely hamar ismert és kedvelt lett. Nemcsak a ruhakészítésben járt élen, hanem csodálatos parfümöket is tervezett, fiával együtt. 

 

„A parfüm nem árucikk; szeretetből születik. Annak a nőnek a szívét kell tükröznie, aki viselni fogja.”
(Robert Ricci francia rendező, Nina Ricci fia)
 

Nina Ricci élete

Nina Ricci, eredeti neve Maria Adélaïde Nielli (Torino, 1883. január 14. – 1970. november 30.) olasz származású francia divattervező, illetve a nevét viselő divatház. Szülővárosából ötévesen került Firenzébe, tizenkét évesen Franciaországba. Férje Luigi Ricci, 1905-ben született Robert fiuk. Mielőtt saját divatházát megalapította volna, a párizsi Raffin-háznál dolgozott tervezőként. Alkotó élete javát Morlaix-ban töltötte, egy folyóparti art déco villában. Haute couture tevékenysége mellett parfümöket is tervezett (a legnevesebb az Air du Temps, más forrás ezt fiának tulajdonítja), olyan munkatársakkal dolgozott együtt, mint Andy Warhol. Tervezői stílusát romantikusként és hangsúlyosan nőiesként értékelték.

Nina Ricci divatház

A Nina Ricci-divatházat a névadó Maria "Nina" Ricci és Robert fia Párizsban alapította 1932-ben. Nina Ricci a művészeti vezetést látta el, fia az üzletmenetért felelt. A második világháború után a tervezők iparáguk megújulásának útjait keresték. Az haute couture népszerűsítésére 1945-ben Robert Ricci nagyszabású akciót tervezett, negyven vezető párizsi szabász (köztük olyan kortárs hírességek, mint a Balenciaga és a Gres-divatházak) 150 manökennnel tartottak monstre bemutatót a Louvre-nál. Az óriási siker után európai és tengerentúli turnéra indultak. Robert 1946-ban tervezte első illatát, a Cœur Joie-t. Ezt 1948-ban a nagy siker az Air du Temps követte, melynek diadalútja máig tart. Nina Riccit visszavonulása után a cég vezetésében a belga Jules-François Crahay követte, aki 1963-ban a Lanvin-házhoz távozott, utódja Gérard Pipart lett, a Balmain, Fath és Patou-divatházak korábbi munkatársa.Nina Ricci 1970-es halála után Pipart lett a divatház vezetője. Robert Ricci a parfümtervezést és az üzleti/pénzügyi szekciót vezette tovább 1988-ban bekövetkezett haláláig. A rákövetkező évben egy szakmai befektető családi holdingja vásárolta fel a divatházat, az új művészeti vezető Nathalie Gervais lett, ő a 2001 őszi kollekciót jegyezte utoljára. 2002-től két szezonra az amerikai James Aguilar , majd 2003 végétől 2006-ig Lars Nilsson, azóta a belga Olivier Theyskens felel a Ricci márkanév minőségéért.
 
hirdetes

címkék:IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb divathírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.