notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan öltözz a munkahelyeden? Öltözködési protokoll a munkahelyen

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2024. Április 20. Szombat - Konrád, Tivadar
hirdetes
címkék:

Munkahelyi öltözködési tanácsok

Munkahelyi öltözködés

Görög Ibolya a Miniszterelnöki Hivatal protokollosa, jelenleg felnőttképzéssel foglalkozik. Igen tanulságos a vele készült interjú:

 

Mire figyeljenek a hölgyek a munkahelyi öltözködésben? Vannak-e alapvető szabályok, amelyekre ügyelniük kell?

 
-Az üzleti életben a szerepünk elsősorban nem a Nő kommunikálása. A hangsúlyt a tudásunkra kell helyezni, a nőiesség megtartásával.
 
 • Javaslom, hogy olyan frizurát válasszunk, amelyik a homlokot szabadon hagyja (ugye a "tudás helye").
 • hirdetes
 • A hosszú haj soha ne lobogjon.
 • Nem árt egy kis smink.
 • A kezünk legyen ápolt, de a körömlakk ne legyen feltűnő színű.
 • Ne hordjunk sok ékszert - sőt, minél kevesebbet. Használhatunk jó minőségű bizsut is.
 • Csizmába, bokacsizmába ne maradjunk, ez azt jelenti, hogy most érkeztünk, vagy már mennénk haza.
 • Elegáns a vékony talpú, nem túl magas sarkú cipő.
 • Még nyáron sem hordjunk minden lábujjat látszódni engedő szandált.
 • Nyáron hétköznap, ha a lábunk szép barna, szőrtelen és a sarok is ápolt, nem baj, ha nem hordunk harisnyát, de fontosabb tárgyalásra, ceremóniákra kell.
 • A szoknya érjen a térdig, a vállunkat soha ne hagyjuk szabadon.
 • Legjobb például nyári nagy melegben egy vékony pántos ujjatlan felső és rá egy kigombolt, könyékig érő selyemblúz.
 • A kézitáskánk legyen kicsi és hordjunk mellé bőr irattartót, esetleg női aktatáskát.
 

Fontos -e a kiegészítőkre ügyelni?

 

- A kiegészítők nagyon fontosak. Ugyanaz a kosztüm toppal három féle sállal már három különböző öltözet. A selyemsálak, kendők nagyon öltöztetnek. A kiegészítők - határidő napló, irattartó, táska, cipő, pénztárca stb. - bőrből legyenek. A tollunk is árulkodik - soha ne hordjunk műanyag tollat, még ha hajlamosak vagyunk elveszíteni is.
 

A férfiak esetében milyen öltözködési szabályok vannak? Manapság egyre több férfi nem visel nyakkendőt, az öltöny viselése pedig még annál is ritkább...

 
- Hétköznap, ülve az irodában, üsse kő, vegye le a nyakkendőjét. De tárgyalásra mindig zakó-ing-nyakkendő viselése a kötelező. A nyakkendőnek az övkorcot még el kell takarni, se hosszabb, se rövidebb ne legyen. Mellényes öltönyt csak rövid ideig lehet hordani, mert ránkmelegszik. Az ing-mellény látvány slampos, 'még nincs felöltözve', vagy 'most vetkőzik' üzenete van. Férfiak ne hordjanak ékszert - ami megengedett, a karikagyűrű vagy a végzettséget jelölő vagy családi pecsétgyűrű, karóra, ami lapos és ha lehet, bőrszíjas. A férfiaknál is fontos az ápoltság - a borostás arc 'macsós', nem a tanultságra engedi a hangsúlyt.
 

-Milyen színek viselését ajánlja hölgyek/férfiak számára különleges alkalmakkor és hétköznap a munkahelyen?

 
- A színekben is legyünk kicsit konzervatívak - különösen a pénz- és értékpiac közelében dolgozók. A férfiaknak a szürke árnyalatai mindig jók, ne hordjon egy férfi élénk színeket. A sötét öltönyt - amit fehér inggel kell viselni, ha előírás-szerűen ez a kötelező - vagy napközben ceremóniákra, vagy 18 óra után kezdődő rendezvényekre javaslom. A nőknél azért két semleges szín mellett legyen egy élénk - például szürke kosztűm, fekete top és vaniliasárga sál. A nők a 18 óra utáni rendezvényekre, például fogadásra - hordhatnak élénk színeket, merészebb szabású ruhákat is - de soha ne felejtsük el, nem csak a hibátlan alak számít, de a kor is!"

 

Forrás: Prónai Anikó


hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb divathírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.