notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mérgező ruhadarabok, vegyianyagok a ruhagyártásban, tényleg mérgeznek a ruháink?

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2021. Február 27. Szombat - Ákos, Bátor
hirdetes
címkék:

Valóban mérgező ruhákat viselünk?

Mérgező ruhák

Kiemelten mérgező anyagok : azofestékek

 

A textileken alkalmazott azofestékekkel  az a baj, hogy amikor ezek érintkezésbe lépnek pl. az izzadsággal, vagy a bőrön keresztül felszívódnak, felbomlanak az instabil azo-kötések, és aromás szerkezetű aminok válnak szabaddá. Az azofestékanyagokból felszabaduló aromás aminok káros hatásai között nem csak a rákkeltő hatást, hanem az allergiát és a kromoszóma rendellenességeket is fontos megemlítenünk, a teljesség igénye nélkül.
hirdetes
 

Néhány jó tanács

 
 
A vásárolt ruhaneműt használat előtt mossuk ki, így megszabadulhatunk a káros anyagok egy részétől, melyeket egyrészt a festési eljárások során használtak, másrészt pedig esetleg a ruhanemű bepenészesedését kívánták elkerülni a szállítás, tárolás során. 
Fontoljuk meg, hogy megéri-e vállalni az egészségügyi kockázatot azzal, hogy ismeretlen eredetű és ezzel együtt ellenőrizetlen ruhákat vásárolunk olcsóbban.
Természetesen a márkás ruhák is tartalmazhatnak egészségre káros anyagokat, de a EU által ellenőrzött ruhák a megengedett károsanyagkoncentrátum alatti mennyiségben tartalmaznak vegyszereket.
Az EU területén történő gyártás során néhány vegyszer (az azoszínezékek, a formaldehid és a ftalát-tartalmú vegyületek) használata tilos. Vásárolj európai termékeket.

 

hirdetes

hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb divathírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.