notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A fűző fogalma, jelentése Szépségápolási, divat fogalmak leírásai. Minden, ami divat, szépségápolás, öltözködés, stílus, trend.

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2024. Május 30. Csütörtök - Zsanett, Janka
hirdetes

Fűző

hirdetes

A fűző egy úgynevezett strukturális ruhanemű, amelynek nem csak díszítő, hanem alakformáló szerepe is van.

Története

 
A fűző több évszázadon át nemcsak a nők, hanem a férfiak mindennapi ruhatárának is elengedhetetlen részét képezte. A fűző nőknél karcsúsítja a derekat, tipikusan darázsderekat formál és – az Erzsébet királynő korabeli és a viktoriánus fűzők kivételével, melyek felső szegélye egyenes és végig laposan fut el – megemeli a melleket. A férfi fűzők elsősorban egyenes tartást hivatottak adni, de kellemes mellékhatásként a pocakot is kasírozzák. Minden kornak más volt a fűződivatja, mára rengeteg különféle szabású és stílusú fűző létezik. Különféle alkalmakhoz más és más fűző illett: létezett fűző lovagláshoz, terhesség idejére, utazáshoz, bálokhoz és mindennapi viselethez.
 

A fűző szerkezete

 
A fűzőkben több mint egy tucatnyi különféle hosszanti merevítő található. Régebben "halcsontból", nevén nevezve bálnaszilából készítették a különféle fűzőpálcákat és egyéb merevítőket, de a mai fűzőgyártók állatvédelmi okokból inkább rugalmas, rozsdamentes acélból készült merevítőkkel adnak tartást a fűzőnek:
A fűző elöl egy zárócsattal záródik, amin a fűző hosszától függően 3-6 kapocs és kapocsnyílás található. Az elülső zárócsat (busk/Vorderschließe) a fűzők elejét hivatott stabilizálni. Ma három típusuk használatos:
  • kanálformájú zárócsat: ez alul kanálszerűen kiterebélyesedik, és itt a hasat visszafogandó enyhén előre van hajlítva,
  • egyenes zárócsat: ennek két lapja végig párhuzamosan halad,
  • kúp alakú, vagy trapéz alakú zárócsat: ez felülről lefele keskenyedik.
  • A zárócsatok alá acél alátét kerülhet.
  • A fűzőkben többféle rugalmas acélmerevítő található, melyek a fűző stabilitását szolgálják. Ezáltal válnak a fűzők terhelhetővé, és még több év rendeltetésszerű használat után is tökéletes tartást biztosítanak:
  • Az általános elterjedt tévhittel ellentétben a fűző nem egy merev páncél, a beépített rozsdamentes acél spirálmerevítőknek köszönhetően nem korlátoz a mozgásban. Ezek a spirálmerevítők mindenféle irányban hajlíthatóak, ezeknek köszönhető, hogy szabadon lehet mozogni fűzőben is. A mai, konfekcióméretekben gyártott fűzőkben általában tíz spirálmerevítő található, de egyedi rendelésre készített fűzőkbe esetenként még ennél is több spirálmerevítő kerülhet.
  • Az egyenes merevítők a fűzők hátoldalának merevítését szolgálják. A fűzőlyukak sora mellé varrják be kétoldalt ezeket, azaz négy egyenes merevítőt minden fűzőbe. A spirálmerevítfűzőkkel ellentétben ezek csak két irányban, előre és hátra mozgathatóak.
 

Fűzőtípusok

 
Hosszukat tekintve négy alapszabásformában léteznek fűzők:
derékfűzők (18–25 cm),
mell alatti fűzők (28–33 cm),
félmelles fűzők (33–37 cm),
mellet eltakaró fűzők (33–45 cm).
Mindegyik típust lehet felsőruházatként hordani. Mellet eltakaró és félmelles fűzőket blúz, top helyett szokás viselni, ritkán ezek felett is. A mell alatti és a derékfűzőket egyaránt lehet fehérneműként ruha alatt, vagy felsőruházatként blúz, szűk felső felett hordani.
 

Tévhitek és mítoszok a fűző körül

 
Nincs még egy olyan ruhanemű, ami ennyi vitát váltott volna ki a társadalomban. A század elején a nők felszabadulásának, az emancipációnak a szimbóluma a fűző szó szerinti levetése lett. Ezt az ruhadarabot tűzték zászlajukra az emancipátorok, és a nők elnyomásának és szexuális kihasználásának eszközeként kígyót-békát kiáltottak rá. Objektív megközelítést elsőként Valerie Steel adott a "Corset: A cultural history" című könyvével, ami eddig sajnos csak angol nyelven jelent meg. Ebben megcáfolja azokat a tévhiteket, miszerint a fűző nem egy nő halálát okozta, és arra a következtetésre jut, hogy a nők nem kényszerből hordtak fűzőt, hanem mert kihangsúlyozta nőiességüket. Valerie Steel szerint rengeteg fűzővel kapcsolatos állítás leginkább a mitológia tárgykörébe sorolható. Például sokan szörnyülködnek azon, mennyire ártalmasak a fűzők ez egészségre. Véleménye szerint viszont az ezt hangoztató állítások jórésze olyan, 18-19. században élt orvosok állítólagos szakvéleményén alapul, akiknek egyébként csődöt mondott a tudományuk: száz és száz különféle betegség okainak hozták fel a fűzőket, gerincoszlop-ferdüléstöl a rákon át egészen a nimfomániáig.
 
Forrás: Wikipédia
hirdetes

címkék:IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb divathírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.